Slide background

Приключения в пещерата

Вижте повече
Slide background

Българските свети места

Вижте повече

Христо Янев: Обзор е перлата на българското Черноморие

  • Елица Димова
  • 2019-07-16 20:08
Христо Янев: Обзор е перлата на българското Черноморие

3 jpg 

Г-н Янев, прави впечатление, че град Обзор е добре уреден и поддържан курорт. Имате и културно наследство, което не е показало още своя блясък. Има ли новина в тази област?

Започнахме изграждането на градски парк на границата между централния и южния плаж. Когато започна строежът, попаднахме на римска стена с внушителна дебелина и римска кула. Стената тръгва от плажа, а кулата е в горния край на високата част. Сигнализирахме общинския ни музей в Несебър, след което дойдоха екип от археолози, които две-три години работиха в посока на разкриването им. Намериха се и други фрагменти, както и гробове покрай кулата. Тази година, Министерство на културата ни даде разрешение да започнем строежа на парка, защото се преустановиха дейностите по разкопаване на културното наследство. Имаме предвидени средства, но в момента изменяме проекта в частта за археологията, където се засяга римската стена, защото там бяха предвидени алеи за разходка. Надяваме се, че за следващото лято паркът ще е готов, заедно с експонирането на стената и кулата.

В региона е имало не само римски, но и тракийски град. Твърди се, че е имало и храм на Аполон.

Храмът всъщност е на Юпитер и е бил много внушителен. През 1972 г. са го разкрили частично. Братя Шкорпил пишат за това, споменава се и в „Летописи“ по времето на Нерон. Той е скрит в централната част на Обзор, като по-голямата част е върху общински парцел и като приключим с тези два исторически обекта, ще започнем и неговото разкриване и експониране. Всъщност, по непотвърдени данни е открит много по-рано, защото попаднахме на две снимки от Втората световна война от 1942-43 г., където от самолет са правили заснемания и се виждат контурите на храма. Под този обект има много мраморни колони,  капители и много интересни орнаменти, като част от тях са в Регионален Исторически Музей Бургас, но и на други места, съхранени навремето. Има и в частни колекции, има ги в бившата сграда на нашия музей, намират се и в парка в централната част на града, под часовниковата кула. Имаме и един много интересен тунел. От две места хората са влизали в него. Освен като водопроводна система е бил използван и за отходи, в случай на бедствие. Тунелът е 1,80 м височина, за да може да влиза и конник или пък по-висок човек. До морето има свод в едната вила и там е бил изходът. До местността Панчевата мелница, която е захранвала целия регион с брашно в миналото, също е имало вход. Имаме сведения, че миналата година иманяри са изкопали един зид с големи блокове, който се намира на 10 км от града. Ще кажеш, че с лазер е дялан камъкът. Стената стига 7-8 м по дължина на 2 м дълбочина. Не знам как са правени, но е уникално древно зидарство.

6

Сн. на амфитеатъра, под който са останките на храма на Юпитер.

Възможно ли е да е от времето на Троя?

В целия град, където и да копнеш, излизат от различни периоди останки. Най-често се намират питоси, капители и мраморни колони. Орнаментите явно са от значими обекти, защото са твърде големи.

Какво става с вашия музей, който в момента е затворен?

В момента имаме готов проект за изграждането на музейна сграда, подходяща за наличната експозиция. Министерство на отбраната даде на общината отстъпено право на ползване на един парцел, който граничи на две улици – на „Отец Паисий“ и на ул. „Черноморска“. За там общината е изработила проект и при осигуряване на средства, ще се направи музей с два входа на двете улици, с големи галерии, като ще има раздели „Археология“, „Етнография“ и „Картинна галерия“, защото ние всяка година правим много пленери на територията на Обзор. Интересна е тази тема за културното наследство, защото мислим, че освен планина, екопътека „Калето“ с крепост „Козяк“ и море, имаме тепърва какво да покажем. За жалост, когато са правили пътя Бургас-Варна, всички камъни от тази крепост са изнесени с волски каруци и сега останките са на кота нула. Имаме проблем с иманяри, които са разкрили крепостни зидове под повърхността. Може би в подземните структури ако се разкопае от археолози, ще стане видима и ясна крепостта. Екопътеката стига до средновековната крепост „Козяк“, но като цяло има само отделни руини и фрагменти. Тук започва Юстиниановия вал, a по билото се намират Хемските порти. Обзор има около 3000 годишна история. Смята се, че е имало тракийско селище в местността „Бадемите“, където са намирани артефакти. Това е преди гробищния парк на града. Идеята ни е да се направи при нас музей. С кмета на община Несебър сме говорили по тази тема,  за да можем да  назначим компетентни хора и те да поемат тази функция, защото тази материя е сложна и трябва да се извършва от специалисти.

А експозицията на музея къде се помещава сега?

Тя се намира в частното жилище на наш съгражданин, г-н Илия Дочков, защото хората от града са дарявали намерени артефакти и са му ги предавали. Повечето хора смятаха, че той е местният краевед. Човекът обеща да пази колекцията, докато направим музея и след това да я дари. Ние финансирахме една негова книга, където има частичен опис на колекцията. Уважаваме това, че той посвети по-голяма част от живота си в това музейно дело, защото смятаме, че той може да е много полезен със своите знания, но би трябвало нещата да придобият законов вид. За мен е много важно да покажем нашата история на туристите по адекватен начин. Историческият туризъм е култов в цял свят и искам да се види величието на Обзор.

Ако се направи интелигентен културно-исторически пул за цялата страна, това би могло да донесе милиарди на страната. Обзор се смяташе за не толкова луксозен курорт, но сега сякаш се вижда неговата красота.

Мъчим се да направим нещо като еталон с колегите. Поискахме да разчупим малко стериотипа в хората. Осем години вече правим точно това. Всяка година правим информационен бюлетин. Създадохме еко-етичен кодекс, който е написан в достъпен и разбираем вид за гражданите. Правим общоградски събрания и говорим с хората. Целта е да имаме ясна визия и да правим нещата заедно. Държим много на чистотата, озеленяването и зацветяването. Поощряваме граждански инициативи във всяко едно направление. Имаме творчески колективи, детска градина и училище, които доброволно извършват такива дейности. Направихме и информационни табели извън града, на които аз лично съм сложил служебния си телефон за връзка. В тях се обръщам към всички пътуващи и преминаващи, които замърсяват природата в следния контекст: „След като си изхвърлите боклука и Вашите действия приключат, ми звъннете на посочения номер, за да дойда да почистя след Вас - Кмет Христо Янев и телефон!“ Хората мислеха, че е някаква шега и ми звъняха да ме питат дали наистина съм кмета. Създаваме предпоставки за осигуряване на чистота. В момента, за да изчистим България, трябва да се направят големи усилия. Деретата на околните селища са пълни. Въпреки, че имаме около милион нощувки за всеки сезон и минават много хора, поддържаме едно добро ниво на чистота. Основният проблем е с кадровия потенциал. Питат ме много хора как поддържате тази чистота. Има два варианта – или много хора да чистят или малко хора да цапат. Ние залагаме на това малко хора да цапат, като не жалим идеи и средства. Правим много срещи и имаме проверяващи. Постигнали сме добро ниво, което ни радва. Работим заедно с хората, за да имаме един хубав град, стараем се да има повече морал в действията ни, силен дух и национална идентичност. На празника на Обзор  тази година бяхме в народни носии заедно с част от колеги от администрацията, защото искахме да напомним за фолклора и традициите, които са основа на всичко, което правим.

В момента тече детски фестивал с около 100 балетни и танцови състава от бившите съветски републики, но българчетата не изпълниха национален танц.

Ние имаме 70 дни в годината многонационални фестивали и богата културна програма. Те са тематични и затова се изпълняват такива танци. Например, „Рози на Обзор“ е за Казахстан, Русия, Украйна и Беларус, има изцяло македонски фестивал, а имаме и български. Много е пъстра културната програма и това създава един колорит. На туристите им е интересно. Разхождат се на чист въздух до планината, отиват на морето, а вечер имат културна програма.

P1190072

Сн. от тазгодишния фестивал "Рози на Обзор".

Ние имаме една от най-дългите  плажни ивици и разбира се, много важно - девствени плажове. При нас няма такова презастрояване. Държим много на зелените зони с водни ефекти, очертаваме регламентирани парко зони, работим по проекти за още два парка. Единият се казва „Черноморски ефекти“ и  се предвижда голям булевард с паркинг, който ще започва от кулата и стената, за която ви говорих, т.е. от морето до главния път, където сега е недовършено. Ще има тенискорт, мини футболно игрище, детски и семеен кът, велоалея по целия маршрут в кръг и възстановка на Черно море. Това ще представлява едно изкуствено езеро около 1 декар. На него ще има макети с големина около 3м за всяка черноморска държава и нейната култура. Това ще е добър модел за сътрудничество и добросъседство.

Ако оформите и историческия парк, ще сте постигнали целта си.

Проектът за римската стена и кулата трябва да го завършим до края на 2020 г. Имаме разкрити римски терми, където водим дела. По-голямата част от обекта е разкрит, но остана едно малко ъгълче. Имаме за тях идеен проект с естакада и подходи за наблюдение. Заедно с храма на Юпитер, работим в насока четирите важни исторически обекта да бъдат свързани тематично в един музей, за да е завършен цикъла на историята в града ни. Смятам, че Обзор е перлата на българското Черноморие.

5

Сн. от римските терми.

 P1190134

Макет, който показва преустройството на римските терми.

 

 

 

Facebook страница